met verstelbare poelie

Centrifugaalkoppelingen werken als een softstartkoppeling of een onbelaste aanloopkoppeling. De motor kan op deze manier zonder belasting worden gestart of stationair worden gebruikt. Deze karakteristiek van de centrifugaalkoppelingen wordt effectief gebruikt in aandrijvingen die een hoog startkoppel vereisen.Dit maakt het mogelijk om een motor te kiezen die is aangepast aan de normale werksnelheid en niet aan het hoge startkoppel. Dit resulteert in een kleine en goedkope motor.
Centrifugaalkoppeling en centrifugaalrem: belastingvrije aanloop van de aandrijfmotor, zachte verbinding, bij een gedefinieerde inschakelsnelheid is er een vrijwel slipvrije koppeloverbrenging. Als centrifugaalrem een extra veiligheidsvoorziening.

Toepassingen van centrifugaalkoppelingen: Centrifugaalkoppelingen en centrifugaal remmen worden in de volgende sectoren toegepast: bouw, koeltransport, veegmachines, grasmaaiers, kettingzagen, noodgeneratoren, pompaandrijvingen, grasmaaiers, ventilatoren, karten, boomstronkfrees, water- en windenergie-installaties.


De centrifugaalkoppeling met regelschijf, zoals de centrifugaalkoppeling met automatische riemspanner, biedt het voordeel van een compact ontwerp waarbij een extra spanningspoelie in de riemaandrijving overbodig is.

In de centrifugaalkoppeling met regelwiel is de trommel uitgevoerd als regel-naaf. De regelnaaf regelt de voorspanning van de riem. De borgmoer wordt vastgezet met stiftschroeven, het verstelbereik is traploos instelbaar. Deze centrifugale koppelingen worden ook gebruikt in trilplaten.

More in this category: « als as-koppeling met riemenspanner »